Kovač

Hrvoje

Hrvoje, kao najstarije dijete obitelji Kovač rođen je 8. veljače 1982. godine u Zagrebu. Čitav svoj životni vijek provodi u svojoj Lepoglavi u kojoj je trenutno i zaposlen kao zamjenik gradonačelnika grada koji ima najveći import društvenog kapitala u zemlji. Međutim, sve je to započelo davno prije…

Vrtić i osnovnu školu, najprije „Moša Pijade“, a potom „Ante Starčevića“ završio je u Lepoglavi. Kroz školu ga je pratilo klasično vrludanje bespućima gluposti kao i mnoge dječarce u potrazi za svojim mjestom pod suncem. Isprobao je sve dostupne sportove, a najduže se zadržao u lokalnom nogometnom klubu koji suvereno vlada županijskom ligom te kasnije u tenisu. Upravo je zbog uspjeha u tenisu 1994. godine osvojio posebno priznanje kao najbolji mladi sportaš grada Lepoglave.

Hrvoje nikad nije bio zadovoljan samo jednim hobijem pa je kroz osnovnu školu dio svog slobodnog vremena proveo u školskom tamburaškom sastavu uporno trošivši strpljenje profesora trudeći se pogoditi pravu notu na bisernici ili braču. Svirao je sa školskim sastavom na brojnim priredbama i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu pa vrijeme provedeno u „bendu“ ipak nije utrošeno uzalud. Najgore iskustvo iz osnovne škole mu je bila plesna škola u koju ga je upisala majka nadajući se plesnim večerima u obitelji. Kako se ta sirota žena prevarila…

Po završetku osnovne škole, sada već malo ozbiljniji mladunac, Hrvoje upisuje gimnaziju u Srednjoj školi u Ivancu. Tijekom sve četiri godine školovanja, Hrvoje je pokazao dio svojih vrlina koje ga krase i danas. Zbog karizme, sve je četiri godine bio predsjednik razreda. Zbog organizacijskih sposobnosti, zajedno s ekipom iz razreda organizirao je sportska, kulturna i glazbena događanja u školi, a prvi je put u povijesti škole u atriju priređen i roštilj party za cijelu školu. Zbog brbljavosti, pokrenuo je školski radio, a zbog kreativnog pismenog izražavanja bio je urednik školskog lista. OK, zaigrao je i za reprezentaciju škole, ali uvijek će se radije sjećati organiziranja svega i svačega za druge učenike zbog čega mu je to đačko doba, kao u staroj poslovici, najbolje doba.

Na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja nagrađen je posebnim priznanjem Srednje škole Ivanec za zasluge prilikom svog školovanja

Nakon mladenačkih, Hrvoje ulazi u formativne godine i otkriva aktivizam, volontiranje i iz petnih žila se trudi promijeniti svijet. Da, shvatio je, djelomično, da to ne može napraviti, ali je uporan pa pokušava i dalje. Krenulo je kroz volontiranje u Gradskom društvu Crvenog križa u Ivancu gdje je vodio Klub mladih i bio dežurni volonter, a nastavilo se u nekoliko organizacija civilnog društva.

Jedan je od osnivača Nezavisne udruge mladih, sudjelovao je u osnivanju Mreže mladih Hrvatske, krovne organizacije mladih u Hrvatskoj gdje je u dva mandata bio angažiran u Upravnom i Nadzornom odboru. Zbog svog je društvenog angažmana bio izabran za tajnika Udruge za sport i rekreaciju „Sport za sve“ Lepoglave gdje je obnašao i dužnost člana Upravnog, a kasnije i Nadzornog odbora. Danas je pak osnivač i član Upravnog odbora Dijabetičkog društva Lepoglava.

Najprije kao trener, a kasnije i kao voditelj Otvorene zabave škole nogometa Hrvoje je zajedno s brojnim generacijama klinaca iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice aktivno sudjelovao u ovom velikom projektu pod patronatom UEFA-e.

Zbog velikog angažmana u sektoru mladih, Hrvoje je bio prvi predsjednik Županijskog vijeća mladih Varaždinske županije, a potom i Savjeta mladih Varaždinske županije. Agencija za mobilnost i programe Europske unije imenovala ga je mentorom na programu „Europe goes local“, a Skupština Europskih regija izabrala za predsjednika Odbora za mlade. Prethodno, Hrvoje je u dva mandata bio izabran u Predsjedništvo Regionalne mreže mladih Skupštine Europskih regija.

Od 2002. godine Hrvoje je vrlo aktivan u civilnom sektoru u kojem skuplja i dijeli znanje i iskustvo u radu s mladima i izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva.
Posljednjih godina, Hrvoje je nastavio ulagati u vlastito obrazovanje pa tako završava dvogodišnji program Državne škole za opću upravu, godišnji program njemačke zaklade Friedrich Ebert „Škola društvene pravednosti“, program Akademije za politički razvoj Vijeća Europe gdje je danas alumni, a 2020. godine postao je i alumni American Council of Young Political Leaders (ACYPL).

Za svo to vrijeme Hrvoje je nešto ipak i radio. Iako ga je zanimanje za medije odvelo na Radio Ivanec, danas SjeverniFM i Radio Megaton, Hrvoje je radni staž upisivao radom na projektima organizacija civilnog društva, ali i kao voditelj projekta TCIC nakon kojeg je otvoren današnji Dom kulture i tvrtka TKIC d.o.o. gdje je Hrvoje bio prvi zaposlenik. Tražeći nove izazove, Hrvoje napušta TKIC i odlazi na mjesto upravitelja Centra za eko-društveni razvoj u Čakovec. Nakon CEDRA-e, Hrvoje u Čakovcu nastavlja svoj radni vijek u Autonomnom centru, a potom se vraća u Lepoglavu gdje od 2013. godine obnaša profesionalnu funkciju zamjenika gradonačelnika.

Prošavši rad u udrugama, rukovodeći radom organizacije, radeći na projektima kao i dijeleći odgovornost za upravljanje gradom, Hrvoje je stekao dovoljno iskustva koje, potpomognuto brojnim oblicima dodatnog stručnog i obrazovnog usavršavanja predstavlja dokaz kvalitete koji trebate imati prilikom izbora najboljeg kandidata koji će voditi naš grad do ispunjavanja svog punog potencijala.

Hrvoje to zna, može i želi.

Hrvoje zaista jest Kovač dobrih promjena.